Біттери

Біттер (нім. Bitter - гіркий) - група алкогольних напоїв, в яку входять гіркі настоянки і деякі види вермутів і лікерів.

Біттери зазвичай виготовляються на основі екстрактів трав, коріння, стебел і листя рослин, різних прянощів шляхом настоювання. Часто в якості компонентів використовують полин, імбир, аніс і інші. У більшості випадків це напої темного кольору, що стимулюють травлення і збуджують апетит. Вважається, що біттери відомі з найдавніших часів. Проте, Британська енциклопедія називає "загальноприйняту" дату і місце їх народження: 1533 рік, Франція.



Порівняння товарів (0)

Bitter Campari 0,5л

Bitter Campari 0,5л

Campari Bitter - популярний у всьому світі апаратів, прекрасний як в чистому вигляді, так і в якості основи для складання вишуканих коктейлів. Він визнаний класикою серед аперитивів, це ідеальний вибір для гурманів і цінителів які..

На складі - 3 шт

323 грн

Campari Bitter - популярний у всьому світі апаратів, прекрасний як в чистому вигляді, так і в якості основи для складання вишуканих коктейлів. Він визнаний класикою серед аперитивів, це ідеальний вибір для гурманів і цінителів які..

323 грн
Bitter Campari 1,0л

Bitter Campari 1,0л

Campari Bitter - популярний у всьому світі апаратів, прекрасний як в чистому вигляді, так і в якості основи для складання вишуканих коктейлів. Він визнаний класикою серед аперитивів, це ідеальний вибір для гурманів і цінителів які..

На складі - 18 шт

573 грн

Campari Bitter - популярний у всьому світі апаратів, прекрасний як в чистому вигляді, так і в якості основи для складання вишуканих коктейлів. Він визнаний класикою серед аперитивів, це ідеальний вибір для гурманів і цінителів які..

573 грн
Настоянка Becherovka 0,05л

Настоянка Becherovka 0,05л

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

На складі - 13 шт

57 грн

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

57 грн
Настоянка Becherovka 0,35л

Настоянка Becherovka 0,35л

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

На складі - 4 шт

211 грн

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

211 грн
Настоянка Becherovka 0,5л

Настоянка Becherovka 0,5л

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

На складі - 9 шт

284 грн

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

284 грн
Настоянка Becherovka 0,7л

Настоянка Becherovka 0,7л

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

На складі - 9 шт

378 грн

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

378 грн
Настоянка Becherovka 1л

Настоянка Becherovka 1л

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

На складі - 30 шт

511 грн

Becherovka - чеська настоянка міцністю 38%, настояна на травах, родом з Карлових Вар. Первісне призначення цього лікеру було у використанні його як ліки для шлунка. Йозеф Вітас Бехер почав продавати Бехеровку в 1807 році, і тільки..

511 грн
Настоянка Becherovka Lemond 0,5л

Настоянка Becherovka Lemond 0,5л

Becherovka Lemond - трав'яна лікерна настоянка зі зниженою фортецею (19), до складу якої увійшли десять компонентів класичної "Becherovka Original", доповнені цитрусовими і екстрактом цейлонського чаю. Це справжня знахідка для тих..

На складі - 9 шт

284 грн

Becherovka Lemond - трав'яна лікерна настоянка зі зниженою фортецею (19), до складу якої увійшли десять компонентів класичної "Becherovka Original", доповнені цитрусовими і екстрактом цейлонського чаю. Це справжня знахідка для тих..

284 грн
Настоянка Becherovka Lemond 1л

Настоянка Becherovka Lemond 1л

Becherovka Lemond - трав'яна лікерна настоянка зі зниженою фортецею (19), до складу якої увійшли десять компонентів класичної "Becherovka Original", доповнені цитрусовими і екстрактом цейлонського чаю. Це справжня знахідка для тих..

На складі - 3 шт

460 грн

Becherovka Lemond - трав'яна лікерна настоянка зі зниженою фортецею (19), до складу якої увійшли десять компонентів класичної "Becherovka Original", доповнені цитрусовими і екстрактом цейлонського чаю. Це справжня знахідка для тих..

460 грн
Показано з 1 по 9 із 9 (1 сторінок)

Біттер - це алкогольні напої, що включають в себе різні гіркі настоянки, а також вина, вермути, лікери. У перекладі з німецького «bitter» означає «гіркий». Виготовляється біттер зазвичай з екстрактів різних трав, коріння, листя і стебел лікарських рослин, різних прянощів і спецій методом настоювання. До складу напою часто входять імбир, кориця, аніс, гвоздика, кора хінного дерева, запашний перець, родзинки, а також морси, фруктові соки. Фортеця біттера варіюється від 6% до 50%. Батьківщиною напою вважається Франція, проте виробляють його і в Німеччині, Росії, Італії, Чехії. Незважаючи на те що сировину для гірких еліксирів буває дуже різним, загальною особливістю кожного алкогольного напою цієї групи є помітна гіркота смакових відчуттів.

Виробництво біттера

У промислових умовах, на відміну від домашніх, біттери виготовляються на основі різних спиртів, вина або рому. Як правило, трави настоюють окремо, а після - методом перегонки з'єднуються із спиртовою основою. Крім гірких рослин - алое, полину, хіни, тирлич, в складі напою можуть бути кора, стебла, екстракти фруктів і лікарські трави. Інший раз кількість інгредієнтів доходить до півсотні. Виготовляють біттери, як правило, трьома способами - дистиляцією, мацерацією і міксом дистиляції імацерації.

    При процесі дистиляції спирт після мацерації (наполяганні) піддається перегонці, щоб повніше розкрився букет майбутнього біттера. Такий спосіб виробництва напою вважається найкращим і ефективним, оскільки біттер виходить витриманим в бочках, що говорить про його високу якість.

    При процесі мацерації в спирті вимочуються травички, спеції і коріння. Після того як гіркий алкогольний напій настоїться, його фільтрують і розбавляють водою. Після цього біттер протягом нетривалого терміну настоюється в скляних ємностях. Мацерація вважається найшвидшим способом виробництва біттера.

    Мікс з дистиляції імацерації. Це досить складний і тривалий процес. Під час міксу одна частина трав, спецій і коріння протягом нетривалого часу вимочується в спирті і дистилюється, а друга - тридцять днів настоюється в спирті до появи потужного смаку, кольору і аромату. Після цього обидві частини змішуються і протягом півроку витримуються в бочках.

Класифікація біттера

Чіткої класифікації БІТТЕРИ немає, проте нерідко їх розрізняють за особливостями вживання:

  • Біттер як дижестив зазвичай виготовляється на основі трав і відрізняється міцністю вище 40%.
  • Біттер як аперитив відрізняється міцністю нижче 40%. Такий напій завжди підвищить апетит.
  • Біттер як складова коктейлів і добавка до кави.
  • Біттер як лікарський засіб (наприклад, бальзам Біттнер).
  • Біттер як кулінарна добавка до різних страв.

Історія біттера

На жаль, про історію появи біттера відомо небагато. Але якщо вірити Британської енциклопедії, перша згадка про гіркому алкогольному напої відноситься до 1533 рік (саме тоді його вперше провели у Франції). Однак задовго до цієї події монахи-бенедиктинці вже наполягали коріння і ягоди на спирту. В ті часи біттер використовували виключно як лікарський засіб. Це були універсальні тоніки і еліксири від різних хвороб, що поліпшують апетит або допомагають підбадьоритися вранці (так звані eye opener), а також вгамовують спрагу. До слова, авторами всіх більш-менш відомих гірких алкогольних напоїв були аптекарі. З дев'ятнадцятого століття біттер став ще і благородним напоєм, який із задоволенням вживали представники вищого стану. Справедливості заради варто помітити, що «середньовічні» біттери і сучасні - це майже два різних напою. Так як термін зберігання інгредієнтів був малий, а технології виробництва - примітивними, смак тодішніх БІТТЕРИ був вельми сумнівним. Але з плином часу все змінилося в кращу сторону як для напою, так і для його шанувальників!


Маєте питання?
Наберіть мене!